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May 21, 2016(Revised Edition)

Japan Approvals Institute for Telecommunications Equipment (JATE)
D.S.P.Research Inc.(DSPR)

Unified Interpretation on Article 9 of 
Ordinance Concerning Terminal Facilities, Etc. 
based on Telecommunications Business Act

Ｔ D16XXXX000

Notice: This Edition is revised “Unified Interpretation on Article 9 of Ordinance Concerning Terminal 
Facilities, Etc. based on Telecommunications Business Act JATE/JVLATE” published in 2010 April, 
under the new technical requirement was established in 2016 May.



“Terminal equipment which transmits radio waves from the terminal facility” are subject to approval in accordance with Article 9
of the “Ordinance Concerning Terminal Facilities, etc.”  
Types of radio equipment used with typical wireless-communications protocol are shown in the attached “Annexed Table”.
Specific scopes of application objects are shown in the attached “Scope of application object on Article 9” in 3 Tables detailing 
Cases 1, 2 & 3.
The most interfaces of terminal equipment connecting to the existing approved terminal are 10/100BASE interface, therefore, it
shall be basically approved as “D approval” since the interfaces are considered as the demarcation point.  However, if the 
existing approved terminal is specified as “A” or “C” approval, then the terminal will also be approved as “A” or “C”.

Case 1: Terminal equipment that transmits radio waves from the terminal facility, as listed in “Annexed Table”, shall be 
treated as Case 1 and approved as usual.

Case 2: Under typical wireless communication protocol, the terminal equipment shall be approved as master equipment 
(system without the slave equipment as “Case 1” above).

Case 3: Under typical wireless communication protocol, the terminal equipment shall be approved as slave equipment 
which connects to the existing approved master equipment.

In cases using Public Wireless LAN as the type of connection configuration, a wireless LAN-related terminal was prescribed 
to the appendix table No.5 (leased line and terminals using radio wave facilities) which prescribed the terminal facilities using 
the radio wave in connection with telecommunications facilities which offered terminal facilities for one of telecommunications 
business by the notification No.103(*) based on Article 34-8. By this rule, the connection form of case 3 continued, but the 
certification as the leased line, etc terminals (digital data communications terminal) using radio wave facilities was newly 
required.
・Others

1. Since wireless mice, wireless keyboards, etc. do not use a telecommunications carrier's services (voice and data        
communications) they are not considered objects needing approval based on the Telecommunications Business Act.

2. Wireless headsets or handsets are considered objects needing approval because they use a carrier’s voice service.
Also, they are subject to regulation under Chapter 3 (Safety, etc) Article 7- Prevention of excessive acoustic shock, in the 
“Ordinance Concerning Terminal Facilities, etc.”.
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Interpretation

* Notification (March 29, 2016 revision, the May 21, 2016 enforcement) to revise a part of the Ministry of Internal Affairs and
Communications notification No.87 (matter to determine the electrical conditions of the terminal such as an Internet 
Protocol telephone terminal and Private Circuit facilities) in 2011



Type of Radio Equipment Covered by Art. 9 Covered by Art. 34-8

Extremely weak power Radio Equipment (E: Art. 6, Para. 1) △

Analog Cordless Telephone (O: Art. 49-8) △

Specified Low-Power Radio Equipment (Telemeter, etc.)(O: Art. 49-14) △

Specified Low-Power Radio Equipment (Data transmission implanted medical 
equipment)(O: Art. 49-14) △

Specified Low-Power Radio Equipment (Human/Animal Detection report system) 
(O: Art. 49-14) △

Low-Power Security System (O: Art. 49-17) △

Low-Power Data Communication System (E: Art. 6, Para. 4, Item 4) * See next page * See next page

Narrow-band TDMA Digital Cordless Telephone (O: Art. 49-8-2) ○

Wide-band TDMA Digital Cordless Telephone (DECT) (O: Art.49-8-2-2) △

TDMA/OFDMA Digital Cordless Telephone (O: Art. 49-8-2-3) △

PHS Land Mobile Station (O: Art. 49-8-3) ○ ○

5GHz band Wireless Access System (O: Art. 49-21)
IEEE802.11ｊ/n ○ □

Except above ○ □

Ultra Wide-band Wireless System (UWB) (O: Art. 49-27) △

700MHz band Intelligent Transport System Land Mobile Station (Art. 49-22-2) △

○：General wireless-communication procedure  △：The applicable method is only Case 1 (The wireless-communications protocol is not 
common)  □：Reference to Article 9

E：Ordinance for Enforcement of the Radio Act O：Ordinance Regulating Radio Equipment

Annexed Table: Radio Equipment in Terminal Facilities

3



Type of Radio Equipment Covered by Art. 9 Covered by Art. 34-8

2.4GHz band Low-Power Data Communication System 
(O: Art. 49-20, Item 1)

IEEE802.11b/g/n ■ ○

Bluetooth & except above ○

2.4GHz band Low-Power Data Communication System 
(O: Art. 49-20, Item 2)

IEEE802.11b ■ ○

Except above ○

5GHz band Low-Power Data Communication System (O: 
Art. 49-20, Item 3)

IEEE802.11a/n/ac ■ ○

Except above ○

5GHz band Low-Power Data Communication System (O: 
Art. 49-20, Item 4)

IEEE802.11a/n/ac ■ ○

Except above ○

5GHz band Low-Power Data Communication System (O: 
Art. 49-20, Item 5)

IEEE802.11ac ■ ○

Except above ○

Semi-millimeter wave band Low-Power Data Communication System (O: Art. 49-20, Item 6) △

Millimeter wave band Low-Power Data Communication 
System (O: Art. 49-20, Item 7)

IEEE802.11ad ○

Except above ○

Annexed Table: Radio Equipment in Terminal Facilities
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○：General wireless-communication procedure  △：The applicable method is only Case 1 (The wireless-communications protocol is not 
common)  ■：Included in Article 34-8 (main: Art.34-8, Sub: Art.9)

E：Ordinance for Enforcement of the Radio Act O：Ordinance Regulating Radio Equipment
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Component 
A

Component 
B

DTE, etc

Application Scope

Public  Switched 
Telecommunication Network or 

Leased Line Network

Approved
Terminal

Case 1: General application 

Scope of application object on Article 9 (1/3)

Land Mobile 
Telecommunication 

Network

Demarcation Point
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Case 2: In case of Master terminal (Component A) which is the system without the 
slave equipment as “Case 1” (Under typical wireless communication protocol)

Scope of application object on Article 9 (2/3)

Component 
A

Component 
B

DTE, etc

Application Scope

Approved
Terminal

Land Mobile 
Telecommunication 

Network

Demarcation Point

Public  Switched 
Telecommunication Network or 

Leased Line Network
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Case3: In case of Client Terminal (component B) which connects to the existing 
approved Master equipment (Under typical wireless communication protocol)

Scope of application object on Article 9 (3/3)

Component 
A

Component 
B

DTE, etc

Application Scope

Approved
Terminal

Land Mobile 
Telecommunication 

Network

Demarcation Point

Public  Switched 
Telecommunication Network or 

Leased Line Network



Component 

A 
DTE, 
etc.

*Public Wireless LAN network, etc.

Revision of terminal facilities connected to private circuit or digital data 
communications facilities on Chapter 7 of terminal facilities, etc. under 

Telecommunications Business Act 

Wireless Base Station Facility

Demarcation Point
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Application Scope

Based on Article 34-8 notification No. 103(*), a wireless LAN-related terminal was prescribed to the appendix 
table No.5 which prescribed the terminal facilities using the radio wave in the connection with telecommunications 
facilities to offer for one of telecommunications business (terminals using radio facilities as the Leased line, etc
terminals).
Adding to the Ministry of Internal Affairs and Communications 
notification No.103 (extract) appendix table No.5 as follows:
No.7. Electrical conditions, etc. of the terminal facilities using the radio facilities of the radio station of 
the Low Power data communications system to prescribe by Ordinance Regulating Radio Equipment 
Article 49-20, Item 1-5.
１ Length of the identification code
２ Judgment of the frequency of the radio wave to use being in condition to become vacant

By this rule, the connection form 
shown carries out terminal equipment 
certification other than a rule of Article 
9 as terminals such as communication 
network facilities for Leased  Line of 
connection with the mobile  public 
communication network, and the 
terminal equipment becomes the 
equipment of the mobile 
communication network which cannot 
be refused the connection by the 
Telecommunication Operator. Since 
the technical requirement of the 
notification No.103 is equal to the one 
established already in Article 9, this 
certification will be the "primary" and 
the certification by the Article 9 (case 
3) will be the "secondary“.

Digital data communications facilities terminal
Terminal Category: D

* Notification (March 29, 2016 revision, the May 21, 2016 enforcement) to revise a part of the Ministry of Internal Affairs and Communications 
notification No.87 (matter to determine the electrical conditions of the terminal such as an Internet Protocol telephone terminal and Private Circuit 
facilities) in 2011
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Article 9   Terminal equipment that uses radio waves between sections included 
in the terminal facility must comply with the requirements indicated below.

1 An Identification Code (to identify radio facilities used as terminal facilities and
referenced during setting of the speed path), which conforms to requirements 
published separately by the Minister of MIC, must be provided.

2      In accordance with the separately published notice from the Minister of MIC, this 
equipment must determine whether or not a frequency for utilizing electric waves is 
open. Only then, may it establish a communication channel with the open frequency. 
This stipulation, does not apply to cases specifically noted by the Minister of MIC.

3      The radio facility must be stored in a single cabinet which is not easily opened. This 
stipulation however, does not apply to cases specifically noted otherwise by the 
Minister of MIC.

*Related Notification: Identification codes and other conditions based on rules of Ordinance Concerning Terminal
Facilities, etc (Article 9 of Ordinance Concerning Terminal Facilities, etc) :Ministry of Posts and Telecommunications,
Notification No. 424 of 1994 (As amended last by Notification No. 479 of August 29, 2008)

Reference : Ordinance Concerning Terminal Facilities, etc(Article 9)



Revision History

2010/04: First Edition
2011/12/14: Added “700 MHz band Intelligent Transport System” in the 

Annexed Table ~ due to Notification # 72, 1994, MIC

2013/04/01: JATE changed to General Foundation
2013/12/25: Added “Ultra Wide Band Wireless System” in the Annexed Table ~ 

due to revised Notification # 72, 1994, published 2013/12/25, MIC
2015/11/30: Changed “Millimeter wave Data Transmission of Specified Radio 

Equipment” to “Millimeter wave Low-Power Data Communication 
System” ~ due to revised Notification # 72, 1994, published 2015/11/30, MIC

2016/05/21: Added a technical regulation for Public Wireless LAN in Art.34-8 ~ 
due to revised Notification # 87, 2011, published 2016/3/29, MIC

10


	スライド番号 1
	スライド番号 2
	スライド番号 3
	スライド番号 4
	スライド番号 5
	スライド番号 6
	スライド番号 7
	スライド番号 8
	スライド番号 9
	スライド番号 10

