
NEWS TOPICS                                                                        
June 2018 Kobe Japan 

                                                                                                   
Page 1 of 3 

©DSP Research, Inc. 2017 News-Info 
1-4-3 Minatojima Minamimachi Chuo-ku Kobe City Hyogo 650-0047 Japan 

Phone: +81-78-940-0377  Facsimile:+81-78-940-0378  
 

New Regulation Added for 5.2GHz Band High 
Power Data Communication Systems  

 
Effective June 29, 2018, The Ministry of Internal Affairs and Communications has 

issued a partial amendment to Ordinance No. 30 concerning ‘5.2GHz Band High 

Power Data Communication Systems’ under the Technical Condition / Requirements 

for Specified Radio Equipment. Please see below for changes. 

The following regulations have been added: 

Certification Ordinance Article Symbol Item 
Article 2-1-73 AR 5.2GHzBand High Power Data Communication System Base 

Station 
Article 2-1-74 BR 5.2GHzBand High Power Data Communication System Relay 

Station 
Article 2-1-75 CR 5.2GHzBand High Power Data Communication System Land 

Mobile Station 
 

"Base Station: 2-1-73” and “Relay Station: 2-1-47" are considered as “Registration Station” and need to be 
registered at the bureau office of the Ministry of Internal Affairs and Communications. 
For details, contact the nearest bureau office. 
 

Location of MIC bureau offices   

http://www.tele.soumu.go.jp/j/material/commtab1.htm 

 

 

http://www.tele.soumu.go.jp/j/material/commtab1.htm
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Q&A 

Q1 : Can we use 5GHz Low Power Data Communication System(*1) outdoor in accordance with new amendment? 

A1 : A 5GHz Low Power Data Communication System can be used outdoor only if it is controlled by 5.2GHz High 
Power Data Communication System Base Station or Relay Station. 
 

Q2 : Is any action required for using a previously approved/certified 5GHz Low Power Data Communication 
System outdoors?  

A2 : No action is required for previously approved 5GHz Low Power Data Communication Systems equipment 
unless there has been a change to that equipment. 

     
Q3 : How will 5GHz Low Power Data Communication System (W52,53) stating “Indoor use only“, as indicated on 

the certification label, be treated with the amendment?  

A3 : Specified Radio Equipment with a Certification label stating “Indoor use only“ will be considered as an    
indication with the new regulation. 
Specified Radio Equipment to be certified under new regulation, shall bear indication on the certified 
equipment, similar to that which follows and the exact verbiage to be determined. 
“Indoor transmission only, except for the transmission with 5.2GHz High Power Data Communication System 
Base Station or Relay Station(*2)” 
 

Q4 : If there has been a change made to previously approved 5GHz Low Power Data Communication Systems 
equipment, is it necessary to change the certification label? 

A4 : As in A3 above, Specified Radio Equipment to be certified under new regulation, shall bear indication on the 
certified equipment, similar to that which follows and the exact verbiage to be determined. 
“Indoor transmission only, except for the transmission with 5.2GHz High Power Data Communication System 
Base Station or Relay Station(*2)” 
 
*1 Radio equipment that uses 5150～5350MHz. 
*2 Now, the suggested wording is discussed at Industrial Association. 
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Image of usage 
*from the MIC 
 

 

                                      

 

For Questions or Further Assistance 
DSP Research, Inc. Sales Dvision 
078-940-0377（Main）/ 078-940-0378（FAX） 
E-mail：sch_rf@dspr.co.jp  


